Wij zijn toegewijd aan het leveren van snelle, efficiënte en betaalbare software oplossingen die nieuwe standaarden zetten in de software ontwikkeling industrie.
 • Gegevensherstel van een opnieuw geformatteerde exFAT/FAT-schijf

Steeds meer schijven gebruiken het exFAT-bestandssysteem. Met betere platformonafhankelijke ondersteuning dan NTFS en meer flexibiliteit dan FAT32, is exFAT het de facto bestandssysteem voor SD-kaarten van meer dan 32 GB en wordt het snel een populaire standaardkeuze voor mobiele platforms en externe harde schijven. Om te voldoen aan de groeiende behoefte aan gegevensherstelmogelijkheden met de nieuwste bestandssystemen, is R-Studio volledig uitgerust met de mogelijkheid om gegevens van een exFAT-schijf te herstellen.

In dit artikel zullen we u door een typisch exFAT-scenario voor gegevensherstel leiden. Omdat exFAT-schijven vaak worden gebruikt in draagbare of verwijderbare opslag, kunnen ze per ongeluk worden verwijderd of opnieuw worden geformatteerd naar een ander bestandssysteem. Voor deze walkthrough laten we je zien hoe je jouw bestanden terugkrijgt nadat een exFAT-partitie is verwijderd en vervolgens opnieuw is gemaakt op dezelfde plaats op de schijf.

Belangrijke opmerkingen voordat we beginnen
Dit artikel is alleen van toepassing op exFAT- of FAT-geformatteerde apparaten. Raadpleeg onze andere artikelen als je gegevens van andere schijven moet herstellen:

De belangrijkste verschillen tussen exFAT en FAT zijn:

 • Het exFAT-bestandssysteem wordt meestal gebruikt op grote (64+ GB) geheugenkaarten en USB-sticks, en op externe harde schijven in een omgeving met meerdere platforms, aangezien alle belangrijke besturingssystemen volledige toegang bieden tot exFAT-apparaten.
 • Het FAT-bestandssysteem wordt meestal gebruikt op kleinere (tot 32+ GB) geheugenkaarten en USB-sticks. Het kan ook worden gebruikt op kleinere harde schijven (40 tot 50 GB of minder).

Jouw schijf is fysiek in goede staat
We gaan ervan uit dat jouw schijf fysiek in goede staat verkeert. Als dat niet het geval is, kun je het best een beroep doen op de diensten van een professionele gegevensherstelspecialist. Naast het controleren of de kabels stevig zijn aangesloten, kunnen alle "doe-het-zelf"-inspanningen voor gegevensherstel jouw kansen om de gegevens te herstellen zelfs verslechteren als jouw schijf een ernstige fysieke storing heeft. Tekenen dat een schijf een fysieke storing heeft, zijn onder meer:

 • Het systeem herkent het apparaat helemaal niet, of het verschijnt met een ongebruikelijke of onleesbare naam.
 • Een S.M.A.R.T. (Self-Monitoring, Analysis and Reporting Technology) hulpprogramma waarschuwt dat er een ernstige hardwarefout is opgetreden. R-Studio kan de S.M.A.R.T. condities van jouw schijf controleren, en we leggen hieronder uit hoe je dat doet.
 • De harde schijf maakt ongebruikelijke geluiden, klikt of doet er erg lang over om op te starten en te initialiseren.
 • Er verschijnen voortdurend slechte blokken op de schijf.

Al deze gevallen kunnen het beste worden afgehandeld door gekwalificeerde professionals op het gebied van gegevensherstel. Ze hebben speciale apparatuur, software en, belangrijker nog, de vereiste vaardigheden om met dergelijke schijven te werken. Noch R-Studio, noch andere software voor gegevensherstel zal je in dergelijke gevallen helpen. Bovendien zal elke verdere manipulatie van een dergelijke schijf zeker meer schade aan jouw gegevens toebrengen. Vaak maakt dergelijke schade de gegevens volledig onherstelbaar.

En nog een laatste herinnering...
Schrijf niets op de schijf waarvan je gegevens gaat herstellen! De nieuwe gegevens kunnen jouw oude bestanden overschrijven en je kunt ze voorgoed kwijtraken.

Instelling testschijf: initiële mappenstructuur en bestanden op de schijf
Om je het herstelproces te laten zien, hebben we een testschijf gemaakt met een typische set gebruikersbestanden die zich mogelijk op een externe exFAT-schijf bevinden , verspreid over een bepaalde mappenstructuur:

Documenten:

 • Archieven: .zip-bestanden gemaakt in WinZip
 • PDF's: .pdf-bestanden gemaakt in Adobe Acrobat
 • Microsoft Office: .doc- en .docx-bestanden gemaakt in Word; .xls- en .xlsx-bestanden gemaakt in Excel
 • OpenOffice: .odt- en .docx-bestanden gemaakt in Writer; .ods- en .xlsx-bestanden gemaakt in Calc

Multimedia:

 • Muziek: .mp3-bestanden
 • Afbeeldingen: .jpg- en .png-bestanden
 • Video: .avi-, .flv-, .m4v-, .mov-, .mp4-, .mpeg-, .mts- en .mkv-bestanden.

De hoofdmap van de testschijf wordt getoond in Afb. 1.
Hoofdmap van de testschijf
Afb.1: Hoofdmap van de testschijf
Klik op de afbeelding om te vergroten

Na het opzetten van de bestanden, simuleerden we een herformattering van de schijf. Om dit te doen, hebben we onze exFAT-schijf genomen en de exFAT-partitie verwijderd. Vervolgens hebben we het opnieuw gemaakt in dezelfde ruimte op de schijf met behulp van het hulpprogramma Schijfbeheer in Windows. Als je dit doet, zal de schijf aanvankelijk helemaal leeg lijken.

Gegevensherstelproces
Voorbereiding:

 • Bereid voordat je begint een opslagplaats voor die groot genoeg is om alle herstelde bestanden op te slaan. Het kan elke schijf zijn die zichtbaar is voor het besturingssysteem, inclusief een externe of netwerkschijf. Probeer de bestanden niet op te slaan op de schijf waarvan je ze gaat herstellen.
 • Download en installeer R-Studio als je dat nog niet hebt gedaan. Op dit moment is het niet nodig om het programma te kopen en te registreren. Met R-Studio in de demo-modus kun je alle noodzakelijke gegevensherstelbewerkingen uitvoeren, behalve de herstelde bestanden opslaan. Hiermee kun je zien of het jouw bestanden met succes kan herstellen en of het daarom de moeite waard is om te kopen. Je hoeft R-Studio niet opnieuw te installeren of opnieuw op te starten om het te registreren.
  Opmerking: We gebruiken de Windows-versie van R-Studio om het proces van gegevensherstel te laten zien, maar deze aanwijzingen zijn volledig van toepassing op de Mac- en Linux-versies van R-Studio. De panelen en dialoogvensters zullen er anders uitzien en aanvoelen, maar de functionaliteit is hetzelfde.
 • Sluit de schijf aan op de R-Studio-computer. Gebruik de snelst beschikbare interface: de SATA-poorten zijn het snelst, maar de snelheid van USB 3.0 is voldoende. USB 2.0 is mogelijk te traag voor grote schijven. Houd er rekening mee dat veel externe USB-drives extra eSATA-interfaces hebben.

1. Start R-Studio en zoek de opnieuw geformatteerde schijf (de testschijf) en de schijf die bedoeld is om herstelde bestanden op te slaan (de opslagschijf).
R-Studio hoofdpaneel met de opnieuw geformatteerde schijf
Afb.2: R-Studio hoofdpaneel met de opnieuw geformatteerde schijf
Klik op de afbeelding om te vergroten

Controleer voordat je verder gaat de S.M.A.R.T. attributen voor de opnieuw geformatteerde schijf:

 • Als de gezondheidsstatus VOORZICHTIG is, kunnen er kleine problemen zijn met de schijf, maar het moet veilig zijn om de schijf te gebruiken voor gegevensherstel. De problemen zullen waarschijnlijk verergeren, dus controleer de S.M.A.R.T. parameters periodiek om ervoor te zorgen dat de gezondheidsstatus niet naar SLECHT is gegaan. Het wordt aanbevolen om een kopie van de schijf te maken, maar hiervoor is extra opslagruimte nodig.
 • Als de gezondheidsstatus SLECHT is, zijn de schijfcondities kritiek en is de kans op hardwarestoringen groot. De beste aanbeveling voor dit geval is om te stoppen met werken met de schijf en deze naar professionele gegevensherstelspecialisten te brengen. Je kunt op eigen risico met de schijf blijven werken, maar schijf klonen wordt ten zeerste aanbevolen.

Als de S.M.A.R.T. attributen van de schijf in orde zijn, kunnen we beginnen met gegevensherstel.

2. Selecteer de opnieuw geformatteerde schijf en klik op de knop Scannen. Het dialoogvenster Scannen verschijnt.
Dialoogvenster Schijfscan
Afb.3: Dialoogvenster Schijfscan
Klik op de afbeelding om te vergroten

Omdat we het bestandssysteem kennen waarvan we proberen te herstellen, kunnen we de resultaten en prestaties van R-Studio verbeteren door het bestandssysteem van de opnieuw geformatteerde schijf te specificeren. Klik op de knop Wijzigen... naast Bestandssystemen en laat alleen het FAT/exFAT-bestandssysteem geselecteerd. Het is ook een goed idee om scaninformatie voor de schijf op te slaan voor het geval je het gegevensherstel moet stoppen en later moet hervatten. De volgende keer dat je de schijf opent in R-Studio, hoef je de schijf niet opnieuw te scannen, je kunt gewoon de scaninformatie van de vorige sessie opnieuw laden.

Controleer of de optie Extra zoeken naar bekende bestandstypen is geselecteerd en klik op de knop Bekende bestandstypen....
Dialoogvenster Bekende bestandstypen
Afb.4: Dialoogvenster Bekende bestandstypen
Klik op de afbeelding om te vergroten

Geef alleen die bestandstypen op waarvan je denkt dat ze op de verwijderde schijf stonden. De beste manier om dat te doen is door op de knop Wissen te klikken en vervolgens de benodigde typen in de lijst te selecteren. Klik vervolgens op de knop OK en keer terug naar het dialoogvenster Scannen. Klik op de knop Scannen.

R-Studio begint met het scannen van de schijf en toont de voortgang.
Schijfscan bezig
Afb.5: Schijfscan bezig
Klik op de afbeelding om te vergroten

4. Inspecteer de scanresultaten en zoek de herkende partitie die overeenkomt met de verwijderde schijf.
Scanresultaten
Afb.6: Scanresultaten
Klik op de afbeelding om te vergroten

In ons geval is dit de Recognized2-partitie.

Als er ooit andere partities op de schijven stonden, kan R-Studio ze vinden. Je zult moeten bepalen welke van de herkende partities degene is die je zoekt. In de meeste gevallen zal de partitie die je probeert te herstellen dezelfde grootte hebben als de bestaande logische schijf. Zie R-Studio online help voor meer details: Gegevensherstel met R-Studio.

5. Dubbelklik op de Recognized2-partitie. R-Studio somt de bestanden op en toont de mappenstructuur.
Bestanden en mappen gevonden op de verwijderde schijf
Afb.7: Bestanden en mappen gevonden op de verwijderde schijf
Klik op de afbeelding om te vergroten

6. Inspecteer de mappen en bestanden op deze partitie. Dit zijn overblijfselen van het bestandssysteem dat op de verwijderde schijf bestond.
Bestanden en mappen uit de map Documenten
Afb.8: Bestanden en mappen uit de map Documenten
Klik op de afbeelding om te vergroten

Bestanden en mappen uit de mappen Muziek en Video
Afb.9: Bestanden en mappen uit de mappen Muziek en Video
Klik op de afbeelding om te vergroten

Bestanden en mappen uit de map Foto's
Afb.10: Bestanden en mappen uit de map Foto's
Klik op de afbeelding om te vergroten

Als je naar een bepaald bestand of een bepaalde reeks bestanden zoekt, kun je de geavanceerde zoek- en markeermogelijkheden van R-Studio gebruiken. Zie R-Studio help voor meer details: Zoeken naar een bestand.

Zoals je ziet, konden we geen bestanden vinden in de hoofdmap van de verwijderde schijf, wat typisch is wanneer een exFAT- of FAT-schijf opnieuw is geformatteerd. Dat betekent dat de informatie over die bestanden (de meta-informatie) niet meer op de schijf achterblijft, maar dat de inhoud van de bestanden hoogstwaarschijnlijk nog wel te herstellen is. R-Studio kan de bestanden vinden met behulp van Zoeken naar bekende bestandstypen (onbewerkte bestanden herstellen met behulp van bestandshandtekeningen). Het programma plaatst dergelijke bestanden in de sectie Extra gevonden bestanden. Dus we zullen proberen ze daar te vinden.
Bestanden gevonden door hun bestandshandtekeningen
Afb.11: Bestanden gevonden op basis van hun bestandshandtekeningen
Klik op de afbeelding om te vergroten

Wanneer bestanden alleen met deze methode worden gevonden, kunnen hun bestandsnamen en tijdstempels niet worden hersteld. Het is ook onmogelijk om de mappenstructuur waarin ze zich bevonden te herstellen. Maar de inhoud van het bestand kan meestal volledig worden hersteld.

Als je in deze sectie een bestand ziet met de juiste bestandsnaam en tijdstempel, betekent dit dat het ook is gevonden in de overblijfselen van het vorige bestandssysteem en dat het niet nodig is om het te herstellen als onderdeel van het herstelproces voor onbewerkte bestanden. Het wordt hersteld van de overblijfselen van het bestandssysteem met een juiste bestandsnaam, tijdstempels en binnen de mappenstructuur.

7. Gebruik de ingebouwde Previewer om de kansen op succesvol gegevensherstel in te schatten. Dit is vooral handig bij grote afbeeldingsbestanden. Dubbelklik op een bestand om er een voorbeeld van te bekijken.
Bestandsvoorbeeld
Afb.12: Bestandsvoorbeeld
Klik op de afbeelding om te vergroten

Als het bestand correct wordt weergegeven, kun je een licentie aanschaffen en R-Studio registreren. Nu kun je beginnen met het opslaan van herstelde bestanden.

8. Selecteer de bestanden en mappen die je wil herstellen en geef de plaats op om herstelde bestanden op te slaan.
Bestanden gemarkeerd voor herstel
Afb.13: Bestanden gemarkeerd voor herstel
Klik op de afbeelding om te vergroten

Geef indien nodig andere herstelparameters op. Zie R-Studio help voor meer details. Basisbestandherstel. Klik vervolgens op de knop Herstel Gemarkeerd.

R-Studio begint met het herstellen van bestanden die de voortgang laten zien.
Gegevensherstelproces
Afb.14: Gegevensherstelproces
Klik op de afbeelding om te vergroten

Wanneer het herstel is voltooid, toont R-Studio een eindrapport met de herstelresultaten.
Resultaten gegevensherstel
Afb.15: Resultaten gegevensherstel
Klik op de afbeelding om te vergroten

Resultaten van gegevensherstel
Om de herstelde bestanden te bekijken, blader je naar de map waarin je de bestanden van R-Studio's bestandsherstel hebt opgeslagen.

Voor ons testscenario kun je zien dat bijna alle bestanden en mappen correct zijn hersteld met de juiste bestandsnamen en alle andere hun kenmerken. De enige uitzonderingen zijn bestanden uit de hoofdmappen, die correct werden hersteld, maar zonder hun bestandsnamen en andere attributen. Ook de mappen op het eerste niveau in de hoofdmap verloren hun naam.
Resultaten gegevensherstel
Afb.16: Resultaten gegevensherstel
Klik op de afbeelding om te vergroten

Conclusies
Onze testcase heeft bewezen dat R-Studio een effectief hulpmiddel is voor het herstellen van gegevens van FAT/exFAT-schijven nadat ze opnieuw zijn geformatteerd of opnieuw zijn gemaakt. In ons testscenario hadden we een slagingspercentage van 100% wat betreft het herstellen van de gegevens van alle bestanden op de verwijderde partitie. Dit succes is gedeeltelijk te danken aan het feit dat er geen nieuwe gegevens naar de schijf zijn geschreven nadat de verwijdering plaatsvond. Hoeveel je gaat bereiken hangt af van uw specifieke gegevensherstelscenario, maar in de meeste gevallen zal een combinatie van R-Studio's analyse van het vorige bestandssysteem op de schijf en Zoeken naar bekende bestandstypen de meeste gegevens op de schijf herstellen. In het laatste geval kunnen de bestanden en mapnamen in de hoofdmap verloren gaan, maar de gegevens blijven intact.

Als je een FAT- of exFAT-schijf hebt die per ongeluk is verwijderd of opnieuw is geformatteerd, probeer dan de bovenstaande stappen in de demomodus van R-Studio uit te voeren. Als je de bestanden die je zoekt met succes kunt vinden en bekijken, kun je het product registreren om jouw bestanden terug te krijgen. Zolang jouw schijf in goede fysieke staat verkeert en je geen nieuwe gegevens naar de schijf schrijft, is een poging tot gegevensherstel met R-Studio in demomodus zonder risico en kan je onmiddellijk vertellen of jouw gegevens kunnen worden hersteld.

Feedback over gegevensherstel
370 feedbacks
Rating: 4.8 / 5
I really love your R-Studio product, I am doing Data Recovery as a professional, I used RS since the early versions and I loved the product, as far as I can tell, R-Studio, especially the Tech Version (but including the standard) is one of the best and excellent tools for a pro to have in the arsenal of tools in a pro DR lab, especially combining with the specialized Data Recovery hardware providers like DeepSpar, and PC3000, the rest of `wannabees` out there are waste of time, strongly recommend
I lost more than 200K files from my NAS due to a mistake. I tried 3 different recovery solutions over the 4 TB raid disks, and all of them performed ok but to be honest none of them were able to Raw recover the files and rename them with meaningful names out of the Metadata like R-TT did, then I was able to sort again my files and pictures and kind of restore all of them.

R-TT may not be the easiest or most user-friendly solution, but the algorithm used for the renaming saved me THOUSAND of hours of opening ...
Just recovered my old ext4 partition with R-Studio after trying testdisk and R-Linux without success. That partition was overwritten by another ext4 partition and I was losing my hope until I tried R-Studio demo. It detected all my files and directories again!

Bought it and 100% recommend it for anyone with a similar issue.
Genuinely tried every free program available without luck of recovering a deleted file from months ago. Thinking my file was deleted forever and lose all hope I came across this website as a recommendation.

I was reluctant as it seemed pricey compared to other programs, but damn worth every penny. It managed to even find files I thought were wiped from existence.

Kudos to r-tools, thank you!
Why make incremental backups, when there is R-Studio?

I`m an IT professional who has worked from home for over a decade. Early on in my career, I configured an HP ProLiant Server (Raid 1+0) as a workstation that I would remote into from my laptop. As technology evolved, I began to use it only for email and as a config file repository.

A short while ago, one of the drives degraded, but the HP ProLiant Server (Raid 1+0) still functioned fine on the remaining drive. I was complacent and didn`t replace the ...