Wij zijn toegewijd aan het leveren van snelle, efficiënte en betaalbare software oplossingen die nieuwe standaarden zetten in de software ontwikkeling industrie.
 • Gegevensherstel van een opnieuw geformatteerde Ext2/3/4FS-schijf

Ext2/Ext3/Ext4-bestandssysteem (FS) is het belangrijkste bestandssysteem voor de Linux-omgeving, inclusief veel op Linux gebaseerde NAS-apparaten (Network Attached Storage). Voor veel Linux-distributies is dit het standaardbestandssysteem. Ext2/3/4FS-schijven kunnen niet worden herkend door Windows- of macOS-machines zonder speciale software van derden. Dit betekent dat als de schijf exclusief wordt gebruikt op een Linux-machine, het zeer waarschijnlijk is dat de schijf is geformatteerd als Ext2/3/4FS.

In dit artikel zullen we je door een typisch Ext4FS-scenario voor gegevensherstel leiden: we laten je zien hoe je R-Studio kunt gebruiken om jouw bestanden terug te krijgen nadat een Ext4FS-schijf opnieuw is geformatteerd. Dezelfde techniek kan worden gebruikt voor opnieuw geformatteerde NAS RAID's, op voorwaarde dat je ze in R-Studio kunt samenstellen. Zie R-Studio-help voor details: Volumesets en RAID's.

Voordat we beginnen
Als je onze procedure volgt met jouw eigen scenario voor gegevensherstel, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat jouw situatie voldoende vergelijkbaar is met onze testcase. Zorg ervoor dat je het volgende controleert voordat je doorgaat:

De schijf die je probeert te herstellen, is een schijf met een opnieuw geformatteerde Ext2/3/4FS-partitie.
Dit artikel is alleen van toepassing op Ext2/3/4FS-geformatteerde apparaten . Raadpleeg onze andere artikelen als je gegevens van andere schijven moet herstellen:

Jouw schijf is fysiek in goede staat
We gaan ervan uit dat jouw schijf fysiek in goede staat verkeert. Als dat niet het geval is, kun je het beste een beroep doen op de diensten van een professionele gegevensherstelspecialist. Naast het controleren of de kabels stevig zijn aangesloten, kunnen alle "doe-het-zelf"-inspanningen voor gegevensherstel jouw kansen om de gegevens te herstellen zelfs verslechteren als jouw schijf een ernstige fysieke storing heeft. Tekenen dat een schijf een fysieke storing heeft, zijn onder meer:

 • Het systeem herkent het apparaat helemaal niet, of het verschijnt met een ongebruikelijke of onleesbare naam.
 • Een S.M.A.R.T. (Self-Monitoring, Analysis and Reporting Technology) hulpprogramma waarschuwt dat er een ernstige hardwarefout is opgetreden. R-Studio kan de S.M.A.R.T. condities van jouw schijf controleren, en we leggen hieronder uit hoe je dat doet.
 • De harde schijf maakt ongebruikelijke geluiden, klikt of doet er erg lang over om op te starten en te initialiseren.
 • Er verschijnen voortdurend slechte blokken op de schijf.

Al deze gevallen kunnen het beste worden afgehandeld door gekwalificeerde professionals op het gebied van gegevensherstel. Ze hebben speciale apparatuur, software en, belangrijker nog, de vereiste vaardigheden om met dergelijke schijven te werken. Noch R-Studio, noch andere software voor gegevensherstel zal je in dergelijke gevallen helpen. Bovendien zal elke verdere manipulatie van een dergelijke schijf zeer waarschijnlijk meer schade aan jouw gegevens toebrengen. Heel vaak maakt dergelijke schade de gegevens volledig onherstelbaar, zelfs door een professional voor gegevensherstel.

En nog een laatste herinnering...
Schrijf niets op de schijf waarvan je gegevens gaat herstellen! De nieuwe gegevens kunnen jouw oude bestanden overschrijven en je kunt ze voorgoed kwijtraken.

Instelling testschijf: initiële mappenstructuur en bestanden op de schijf
Om je het herstelproces te laten zien, hebben we een testschijf gemaakt met een typische set gebruikersbestanden die zich op een Ext4FS-schijf kunnen bevinden over een bepaalde mappenstructuur.

Documenten:

 • Archieven: .zip-bestanden gemaakt in WinZip
 • PDF's: .pdf-bestanden gemaakt in Adobe Acrobat
 • Microsoft Office: .doc- en .docx-bestanden gemaakt in Word; .xls- en .xlsx-bestanden gemaakt in Excel
 • OpenOffice: .odt- en .docx-bestanden gemaakt in Writer; .ods- en .xlsx-bestanden gemaakt in Calc

multimedia:

 • Muziek: .mp3-bestanden
 • Afbeeldingen: .jpg- en .png-bestanden
 • Video: .avi-, .flv-, .m4v-, .mov-, .mp4-, .mpeg-, .mts- en .mkv-bestanden.

De hoofdmap van de testschijf wordt getoond in Afb. 1.
Hoofdmap van de testschijf
Afb.1: Hoofdmap van de testschijf
Klik op de afbeelding om te vergroten

Na het instellen van de bestanden hebben we een schijf opnieuw geformatteerd met behulp van de Schijf-tool in Linux. Als je dit doet, zal de schijf aanvankelijk helemaal leeg lijken.

Gegevensherstelproces
Voorbereiding:

 • Bereid voordat je begint een opslagplaats voor die groot genoeg is om alle herstelde bestanden op te slaan. Het kan elke schijf zijn die zichtbaar is voor het besturingssysteem, inclusief een externe of netwerkschijf. Probeer de bestanden niet op dezelfde schijf op te slaan waarvan de bestanden worden hersteld.
 • Download en installeer R-Studio als je dat nog niet hebt gedaan. Op dit moment is het niet nodig om het programma te kopen en te registreren. Met R-Studio in de demo-modus kun je alle noodzakelijke gegevensherstelbewerkingen uitvoeren, behalve de herstelde bestanden opslaan. Hiermee kun je zien of het jouw bestanden met succes kan herstellen en of het daarom de moeite waard is om te kopen. Je hoeft R-Studio niet opnieuw te installeren of opnieuw te starten om het te registreren.
  Opmerking:We gebruiken de Linux-versie van R-Studio om het gegevensherstelproces te tonen, maar deze instructies zijn volledig van toepassing op de Windows en Mac versies van R-Studio. De panelen en dialoogvensters zullen er anders uitzien en aanvoelen, maar de functionaliteit is hetzelfde.

1. Sluit de schijf aan op de computer waarop R-Studio draait.

Opmerking: Schijfscans en gegevensherstelbewerkingen kunnen lang duren, vooral als de capaciteit van de schijf erg groot is. Om deze reden is het belangrijk om de snelste beschikbare interface te gebruiken. De snelste interfaces zijn SATA/eSATA en USB 3.0. Veel externe schijven hebben een of meer van deze interfaces. USB 2.0, hoewel het meest gebruikelijk, is de langzaamste interface en is mogelijk niet voldoende voor grotere schijven.

2. Start R-Studio en zoek de opnieuw geformatteerde schijf en de schijf waarop de herstelde bestanden zullen worden opgeslagen.
R-Studio hoofdpaneel met de opnieuw geformatteerde schijf
Afb.2: R-Studio hoofdpaneel met de opnieuw geformatteerde schijf
Klik op de afbeelding om te vergroten

Controleer voordat je verder gaat de S.M.A.R.T. attributen voor de opnieuw geformatteerde schijf:

 • Als de gezondheidsstatus VOORZICHTIG is, kunnen er kleine problemen zijn met de schijf, maar het moet veilig zijn om de schijf te gebruiken voor gegevensherstel. De problemen zullen waarschijnlijk verergeren, dus controleer de S.M.A.R.T. parameters periodiek om ervoor te zorgen dat de gezondheidsstatus niet naar SLECHT is gegaan. Het wordt aanbevolen om een ​​kopie van de schijf te maken, maar hiervoor is extra opslagruimte nodig.
 • Als de gezondheidsstatus SLECHT is, zijn de schijfcondities kritiek en is de kans op hardwarestoringen groot. De beste aanbeveling voor dit geval is om te stoppen met werken met de schijf en deze naar professionele gegevensherstelspecialisten te brengen. Je kunt op eigen risico met de schijf blijven werken, maar schijf klonen wordt ten zeerste aanbevolen.

Als de S.M.A.R.T. attributen van de schijf in orde zijn, kunnen we beginnen met gegevensherstel.

3. Selecteer de opnieuw geformatteerde schijf en klik op de knop Scannen. Het dialoogvenster Scannen verschijnt.
Dialoogvenster Schijfscan
Afb.3: Dialoogvenster Schijfscan
Klik op de afbeelding om te vergroten

Omdat we het bestandssysteem kennen waarvan we proberen te herstellen, kunnen we de resultaten en prestaties van R-Studio verbeteren door het bestandssysteem van de opnieuw geformatteerde schijf te specificeren. Klik op de knop Wijzigen... naast Bestandssystemen en laat alleen het bestandssysteem Ext2/Ext3/Ext4 geselecteerd. Het is ook een goed idee om scaninformatie voor de schijf op te slaan voor het geval je het gegevensherstel moet stoppen en later moet hervatten. De volgende keer dat je de schijf opent in R-Studio, hoeft je de schijf niet opnieuw te scannen; je kunt eenvoudig de scaninformatie van de vorige sessie opnieuw laden.

4. Controleer of de optie Extra zoeken naar bekende bestandstypen is geselecteerd en klik op de knop Bekende bestandstypen....
Dialoogvenster Bekende bestandstypen
Afb.4: Dialoogvenster Bekende bestandstypen
Klik op de afbeelding om te vergroten

Geef alleen die bestandstypen op waarvan je denkt dat ze op de verwijderde schijf stonden. De beste manier om dat te doen is door op de knop Wissen te klikken en vervolgens de benodigde typen in de lijst te selecteren. Klik vervolgens op de knop OK en keer terug naar het dialoogvenster Scannen.

5. Klik op de knop Scannen. R-Studio begint met het scannen van de schijf. De voortgang van de schijfscan wordt weergegeven.
Schijfscan bezig
Afb.5: Schijfscan bezig
Klik op de afbeelding om te vergroten

6. Inspecteer de scanresultaten en zoek de herkende partitie die overeenkomt met de verwijderde schijf.
Scanresultaten
Afb.6: Scanresultaten
Klik op de afbeelding om te vergroten

In ons geval is dit de Herkende1 partitie.

Als er eerder andere partities op de schijven bestonden, kan R-Studio deze vinden. Je zult moeten bepalen welke van de herkende partities degene is die je zoekt. In de meeste gevallen zal de partitie die je probeert te herstellen dezelfde grootte hebben als de bestaande logische schijf. Zie R-Studio online help voor meer details: Gegevensherstel met R-Studio.

7. Dubbelklik op de Herkende1 partitie. R-Studio somt de bestanden op en toont de mappenboom.
Bestanden en mappen gevonden op de opnieuw geformatteerde schijf
Afb.7: Bestanden en mappen gevonden op de opnieuw geformatteerde schijf
Klik op de afbeelding om te vergroten

Wanneer Linux een Ext4FS-schijf opnieuw formatteert, worden alle sporen van het vorige bestandssysteem volledig gewist en kunnen de samenstellende bestanden alleen worden gevonden door hun bestandshandtekeningen. Deze methode van gegevensherstel staat bekend als "onbewerkt bestandherstel" of "zoeken naar bekende bestandstypen". De mapstructuur, bestandsnaam, tijdstempels en andere kenmerken kunnen met deze methode niet worden hersteld.

R-Studio sorteert bestanden die zijn hersteld van een onbewerkt bestandherstel op basis van hun typen en namen en genereert automatisch een bestandsnaam, zoals 0265.docx. In sommige gevallen kan R-Studio proberen om zinvolle bestandsnamen en tijdstempels te recreëren op basis van informatie en bestandskenmerken die zijn opgeslagen in de tags of metadata van het bestand.

Als je naar een bepaald bestand of een bepaalde reeks bestanden zoekt, kun je de geavanceerde zoek- en markeermogelijkheden van R-Studio gebruiken. Zie R-Studio help voor meer details: Zoeken naar een Bestand.

8. Gebruik de ingebouwde Previewer om de kansen op succesvol gegevensherstel in te schatten. Dit is vooral handig bij grote afbeeldingsbestanden. Dubbelklik op een bestand om er een voorbeeld van te bekijken.
Bestandsvoorbeeld
Afb.8: Bestandsvoorbeeld
Klik op de afbeelding om te vergroten

Als meerdere bestanden correct worden weergegeven, kun je een licentie aanschaffen en R-Studio registreren. Nu kun je beginnen met het opslaan van herstelde bestanden.

9. Selecteer de bestanden en mappen die je wilt herstellen en kies een locatie om de herstelde bestanden op te slaan.
Bestanden gemarkeerd voor herstel en herstelopties
Afb.9. Bestanden gemarkeerd voor herstel en herstelopties
Klik op de afbeelding om te vergroten

Geef indien nodig andere herstelparameters op. Zie de online help van R-Studio voor details: Basisbestandsherstel. Klik vervolgens op de knop Herstel gemarkeerd.

10. R-Studio begint met het herstellen van bestanden en laat de voortgang zien.
Gegevensherstelproces
Afb.10: Gegevensherstelproces
Klik op de afbeelding om te vergroten

11. Wanneer het herstel is voltooid, toont R-Studio een eindrapport met de herstelresultaten.
Resultaten gegevensherstel
Afb.11: Resultaten gegevensherstel
Klik op de afbeelding om te vergroten

Resultaten gegevensherstel
Om de herstelde bestanden te bekijken, blader je naar de map die je hebt geselecteerd in stap 9 van het gegevensherstelproces.
Resultaten gegevensherstel
Afb.12: Resultaten gegevensherstel
Klik op de afbeelding om te vergroten

Voor ons testscenario zijn we erin geslaagd om alle bestanden van de opnieuw geformatteerde schijf te herstellen. Maar de informatie over de oorspronkelijke mapstructuur, bestandsnamen en andere attributen ging verloren. R-Studio heeft enkele bestanden een naam gegeven met behulp van de informatie van de tags en attributen van die bestanden.

Conclusies
Als je een Ext2/3/4FS-schijf hebt die per ongeluk opnieuw is geformatteerd, probeer dan de bovenstaande stappen in de demomodus van R-Studio uit te voeren. Als je de bestanden die je zoekt met succes kunt vinden en bekijken, kun je het product registreren om jouw bestanden terug te krijgen. Poging tot gegevensherstel op een per ongeluk geformatteerde schijf met R-Studio is zonder risico, op voorwaarde dat de schijf in goede fysieke staat verkeert en er geen nieuwe gegevens naar de schijf worden geschreven. In veel gevallen kun je 100% van jouw gegevens herstellen, zelfs als een deel van de bestandsinformatie verloren is gegaan (zoals bestandsnamen en mapstructuren). R-Studio kan zelfs een deel van deze bestandsinformatie uit metadata en tags halen.

Linux Herstel Feedback
15 feedbacks
Rating: 4.9 / 5
Just recovered my old ext4 partition with R-Studio after trying testdisk and R-Linux without success. That partition was overwritten by another ext4 partition and I was losing my hope until I tried R-Studio demo. It detected all my files and directories again!

Bought it and 100% recommend it for anyone with a similar issue.
Hello!
Thank you very much for R-Studio for Linux.
Please pay attention to new Linux package manager `Snappy` => https://snapcraft.io/
Good luck!
Great programm, great service, TOP !A+++
While currently evaluatin R-Studio for Linux i`m quite impressed with how thorough it is.

Regrettably it`s not possible to simply restore the accidently zapped partitions ?

An installer wiped my boot drive without asking and erased LVM and other partitions.
I used R-Linux to recovery my company files after a RAID 1 failure. Not only did it work great in windows 10 but it was free. You guys are awesome!!! A+++++++++++++ I hope I never need your software again:)